Utusan Malaysia, 14 Disember 2007 - Kassim Ahmad (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Pembaziran timbul kerana watak manusia yang lemah. Sesetengah manusia, apabila mereka kaya dan berkuasa akan lupa daratan, menjadi tamak dan bakhil,tidak mahu mengeluarkan zakat atau cukai yang dikenakan kepada mereka dan yang gagal bersedekah daripada ekayaan mereka.