Berita Harian, 12 Oktober 2010 - Nurhidayah Muhd Hashim (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Masyarakat sering berbincang hak asasi manusia, hak asasi kanak-kanak dan tidak terkecuali hak asasi wanita. Apabila isu hak wanita diutarakan, ada suara mengtakan wanita Islam tidak terbela hak mereka kerana agama melihat mereka sebagai kelas kedua dalam masyarakat. Amalan dalam masyarakat iaitu lelaki sangat mendominasi kehidupan wanita dijadikan asas menunjukkan bahawa Islam menindas wanita. Atas alasan itu maka golonganyang mendakwa mereka mengangkat taraf wanitya, tumbuh dalam masyarakat.