Berita Harian, 12 Oktober 2010 - Azrul Affandi Sobry (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Tempoh memberi kata putus selepas adat merisik dibuat menjadi petujuk sama ada pihak perempuan sudi atau tidak menerima lelaki sabagai menantu. Jika dalam masa tiga hari keputusan dapat dibuat, tandanya mereka bersetuju tetapi jika sudah ,memasuki tempoh seminggu maka boleh dianggap lelaki itu tidak bernasib baik .