Berita Harian, 12 Oktober 2010 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
bukan sedikit ilmu yang dimiliki masyarakat Bissaya. Difahamkan ada 40 jenis kepakaran dalam masyakat itu berbahaya dan boelh menyebabkan sesiapa saja hidup tidak selesa jika terkena buatannya. Dalam zaman moden ini, ilmu itu semakin kurang diamalkan tetapi masih kekal diwarisi hampir kebanyakan masyarakat itu.