Berita Harian , 7 December 2010 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Secara mekanikalnya fungsi dan keberkesanan untuk memberhentikan kenderaan sewaktu dalam keadaan biasaatau saat kecemasan berlaku apabila cekera brek dikepit atau diapit oleh pelapik brek yang digerakkan melalui system bendalir di dalam takungan silinder utama. Ini merupakan fungsi manual sistem brek kenderaan yang masih banyak digunakan walaupun terdapat kenderaan moden kini menggunakan "Antilock Braking System" (ABS) sebagai kelengkapan keselamatan tambahan pada sistem brak.