Berita Harian 11 November 2010 - Shaidah Shafie (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Bagi wanita, apabila mengetahui diri mereka menghidap penyakit yang menjadi musuh tradisi, iaitu barah payudara, hiduo seolah-olah menjadi tidak keruan dan ibarat hukuman mati. Ramai tidak dapat menerima hakikat dan tertanya-tanya mengapa mereka yang perlu menanggung beban berkenaan.