Berita Harian, 13 Oktober 2010 - Teo, Kok Seng (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Bahasa dalam sesebuah negara itu sebenarnya adalah akibat atau kesan daripada tindakan pemerintah. Ini tidak sekali-kali bermakna pemerintah yang mencipta sesuatu bahasa itu. Yang dimaksudkan dengan kenyataan ini ialah cara pemerintah bertindak dalam pelbagai cara , terhadap realiti kewujudan sesuatu bahasa itu, banyak mempengaruhi kelangsungan bahasa berkenaan.