Sinar Harian, 17 November 2010 (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2010)
Keluarga orang asli Bateq masih sukar ubtuk menerima permodenan. Mereka masih mengekalkan kepercayaan pada alam, budaya berpindah-randah dari satu tempat ke kawasan lain, berburu dan memungut hasil hutan. Anak-anak mereka tidak berminat untuk ke sekolah kerana sentiasa menerima ejekan, digelar 'sakai' sehingga menimbulkan perasaan hina dan rendah diri .