Berita Harian 12 Mei 2010 - Azrul Affandi Sobry (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Budaya masyarakat Jawi Peranakan tidak banyak berbeza dengan Melayu. Cuma ada beberapa budaya unik diamalkan mereka yang diwarisi turun temurun dan sebenarnyadipengaruhi pengaruh India Muslim selain ada juga yang hampir sama dengan Hindu.