Berita Harian, 15 Julai 2010 - Azrul Affandi Sobry (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Meskipun masyarakay Chetti Melaka banyak mengamalkan budaya dan cara hidup hampir sama orang Melayu, dalam beberapa hal membabitkan keagamaan termauk perkahwinan dan kelahiran termasuk perkahwinan dankelahiran, mereka begitu kuat mengekalkan adat lama dalam agama Hindu dengan berlaku sedikit pembaharuan mengikut perkembangan semasa.