Sinar Harian, 19 Mei 2010 (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2016)
Pendekatan gagasan 1 Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak adalah mengikut sunah Nabi Muhammad SAW yang bertindak menyatupadukan umat Islam dengan kaum lain-kaum lain yang terdapat di Madinah ketika baginda berhijrah dari Makkah.