Berita Harian, 16 Mei 2010 - Jami'ah Shukri (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Mengikut Perkara 8 (2) Perlembagaan Persekutuan pada 2001 menetapkan tidak boleh ada diskriminasi terhadap mana-mana warga negara berasaskan gender. Namun dasarnya, kesaksamaan hak danpeluang wanita di negara ini masih pada tahap rendah terutama pembabitan sebagai barisan pembuat dasar.