Berita Harian, 16 Julai 2010 - Azrul Affandi Sobry (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Hidup di tengah arus kemodenan banyak mengubah cara hidup masyarakat Chetti Melaka. Masih banyak adat resam lama terus diamalkan lantaran sehingga kini tetap bertahan hidup dalam satu rumpun masyarakat di penempatan setempat. Keperluan untuk terus bersaing dalam dunia moden mengheret masyarakat ini menceburi apa saja bidang pekerjaan