Berita Harian , 11 Januari 2010 - Sariha Mohd Ali (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Airmatanya mengalir tatkala Tunku Abdul Rahman Putra Melaungkan perkataan keramat 'Merdeka' pada pagi bersejarah 31 Ogos 1957 di Stadium Merdeka. Bagi Tun Fatimah Hashim, yang ketika itu menjadi Ketua Pergerakan Kaum Ibu Tamah Melayu (kini Pergerakan Wanita Umno), kegembiraannya dizahirkan dengan tangisan kesyurukan atas kejayaan meraih kemerdekaan negara selepas berjuang mendapatkan kebebasantanpa berlakunya pertumpahan darah.