Berita Harian, 26 Januari 2010 - Samadi Ahmad (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2010)
Penumpang yang menggunakan perkhidmatan teksi di hentian di kompleks beli-belah Alamanda di sini merungut kerana sering dikenakan tambang mahal selain pemandu tidak mengeluarakan resit bayaran tambang atau kupon.