Berita Harian, 3 Disember 2009 - Rejal Arbee (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2009)
Kelmarin adalah ulang tahun ke-20 perjanjian Hatyai yang membawa kepada berakhirnya pemberontakan Parti Komunis Malaya (PKM) yang bersetuju meletakkan senjata. Sebagai menghormatinya, Malaysiamemberi kelonggaran untuk menerima kembali rakyat Malaysia ya terpesong itu jika mereka mohon dan mematuhi beberapa syarat.