Berita Harian, 19 Disember 2009 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2009)
2009 menjadi tahun aktif bagi hal ehwal antarabangsa Malaysia dengan Datuk Seri Najib Razak menjawat jawatan Perdana Menteri, manakala Datus Seri Anafiah Aman pula sebagai Menteri Luar. Perdana Menteri memikul tugas sebagai duta terulung Malaysia dan dalam masa lapan bulan meneraju negera,, Najib meninggalkan Kesan yang baik dalam kehadirannya dipersada antarabangsadan memupuk hubungan baik dengan pemimpin global termasuk Presiden Amerika Syarikat , China serta Perancis.