Berita Harian , 09 March 2009 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2009)
Muhammad Yusof Ahmad Al-Kalantani lahir pada 1871. Beliau mendapat gelaran Tok Kenali kerana di lahirkan di Kampung Kenali (kini Kubang Kerian). Beliau terkenal sebagai tokoh pembaharuan pemikiran umat Islam dalam sistem pendidikan nusantara pada awal abad ke-20