Berita Mingguan, 08 Mac 2009 - Johan Jaafar (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2009)
Orang Melayu mempunyai peribahasa 'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang'. Secara mudah menggambarkan betapa sukarnya untuk mecari sesuap nasi.Apa yang dicari pada sebelah pagi cukup untuk makan pada waktu pagi sementara untuk makan sebelah petang harus mencari kerja lain. Demikianlah di antara peribahasa Melayu yang menggambarkan kehidupan susah masyarakat Melayu. Oleh kerana peribahasa seperti ini diwarisi sejak zaman berzaman sudah pastilah ia menggambarkan keadaan hidup yang bukan baru.