Berita Harian , 13 Mac 2009 - Mohd Azrone Sarabatin (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2009)
Disebalik keunggulan Sabah yang diliputi beberapa destinasi pelancongan antara teracantik di dunia seperti Pulau Sipadan, Sempora dan Lembah Danum, Lahat Datu, Mungkin sukar dipercayai ada etnik negeri itu tersenarai sebagai hampir pupus.