Berita Harian, 14 Januari 2009 - Lokman Ismail (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2009)
Allah menciptakan manusia berpasangan, lelaki dan perempuan yang saling memerlukan bagi melengkapkan kehidupan sosial serta seksual. Firman Allah bermaksud: "Dan di antar tanda kebesaran Allah ialah Dia telah menciptakan untukmu isteri dari jenis kamu, supaya kamu cenderung dan tenteram kepadanya dan dijadikan antara kamu rasa kasing sayang," (Surah ar-Rum:21)