Berita Harian, 24 Mac 2008 - Oon, Redhuan D (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Selepas impak kejutan berikutan keputusan yang memihak kepada pembangkang di beberapa negeri mula reda, muncul pula pelbagai teori yang cuba menjelaskan punca perubahan besar dalam corak pengundian