Berita Harian, 21 Disember 2008 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan menggubal undang-undang khas yang membolehkan kerajaan pusat mengisytihar sesuatu kawasan bencana sebagai kawasan darurat, sekaligus mengambil alih sepenuhnya tugas mengawal, menyelamat serta menghulurkan bantuan kepda mangsa dan tempat kejadian.