Harian Metro, 23 Julai 2008 - Mohd Izawan Baharin (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Pantai Padang Pak Amat, Kelantan selepas tengah malam. 8 Disember 1941, tiba-tiba kucar-kacir dengan bunyi tembakan bertali arus , kira-kira sejam sebelum Pearl Harbor di Hawaii musnah diserang tentera Jepun.