Berita Harian, 12 November 2008 - Amir Farid Isahak, Dr (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Diabetes merupakan gangguan metabolisme glukosa yang mana glukosa di dalam darah tidak boleh diserap dengan sempurna oleh sel-sel untuk digunakan sebagai bahan untuk penghasilan tenaga.