Sinar Harian, 14 Ogos 2008 (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2008)
Sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bergiat selama 18 tahun, Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) banyak menumpukan usaha ke arah pembasmian kemiskinan terutama di negeri Selangor. YBK ditubuhkan pada tahun 1990 oleh Tan Sri Muhammad Muhammad Taib yang menjadi Menteri Besar ketika itu.