Berita Harian, 31 Oktober 2008 - Habsah Dinin (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Fatwa Muasarah atau Fatwa Semasa, itulah yang dilaksanakan Jakim sebagai urus setia Muzakarah Fatwa Kebangsaan. Tugas Jakim meliputi membuat kajian mengenai isu yang belum pernah difatwakan di negara Islam lain termasuk di negara Teluk sendiri.