Berita Harian, 10 Februari 2008 - Rasid Rahaman (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Baru-baru ini saya berpeluang melawat Syiria. Saya berada di Damsyik, ibu negara Syiria selama tiga hari dua malam, Cukup menarik pengalaman di negara itu, lebih-lebih lagi tidak sukar mengenali warga Syira. Di mana-mana saja, termasuk lapangan terbang dan hotel terpapar 'wajah dan budaya mereka yang mirip 'orsng zeropah' , mungkin kerana kedudukannya di utara negara Arab.Selepas selesai menjalankan tugas di negara berkenaan. saya berlepas pulang ke Kuala Lumpur.