Utusan Malaysia, 15 April 2008 - Herman Hamid (Utusan Melayu (M) Bhd, 2008)
Dari petikan rangkap puisi, penulisnya Allahyarham Usman Awang telah memberi satu takrifan tentang siapa itu Melayu yang disusunnya dalam baris-baris ayat yang cukup indah.