Berita Harian, 06 April 2008 - Johan Jaaffar (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Selepas ini nampaknya pemimpin melayu akan berfikir banyak kali untuk bercakap secara terbuka mengenai soal kemelayuan atau untuk memperjuangkan nasib bangsa mereka. Konsep kemelayuan atau 'Malay-ness' menjadi momok baru selepas Pilihan Raya Umum 2008. Apa saja yang berkait dengan kemelayuan harus dibuat secara berhati-hati. Tujuannya bagi menjaga hati orang lain.