Berita Harian, 29 April 2008 - Wan Roslili Abd Majid (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Pada penghujung kisah pengembaraannya, Ibn Battutah (1304-1369/70M), menceritakan rasa kagum terhadap Sultan Abu 'Inan yang memerintah ketika beliau kembali ke tanah kelahirannya sekitar 1354 khususnya minat mendalam ditunjukkan baginda terhadap ilmu pengetahuan.