Berita Harian, 21 April 2008 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Pelajaran sependapat tidak akan membenarkan mana-mana pelajar pintar memasuki institusi pengajian tinggi (IPT) sekiranya meninggalkan proses pembelajaran biasa di sekolah supaya hasrat memberikan pendidikan seimbangdapat dilaksanakan sepenuhnya.