Utusan Malaysia, 04 Jun 2007 - Ali Mahmood (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Permainan gasing dipercayai berasal daripada buah berembang yang berbentuk bulat dan leper serta boleh berpusing dengan ligat jika dipusingkan dengan tangan.