Utusan Malaysia, 02 April 2007 (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Universiti Malaya Pahang (UMP) sebagai universiti awam berstatus universi penuh pertama di negeri Pahang adalah hasil perancangan strategik antara Kerajaan Pusat dengan kerajaan negeri.