Utusan Malaysia, 20 Mac 2007 (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Pewujudan Sekolah Kluster ini sesuai dengan pendekatan kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP): "Mengembangkan sepenuh potensi sekolah dalam kluster kecermelangan sehingga membolehkan guru dan pelajar mengangkat nama dan sistem pendidikan negara di mata dunia".