Berita Harian, 17 September 2007 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Kemiskinan yang dialami masyarakat bandar besar kebanyakannya di sebabkan oleh polihan gaya hidup mereka sendiri yang terlalu mengutamakan kehendaksehingga meletakkan diri mereka dalam keadaan bermasalah serta tersepit dengan beban kewangan di luar kemampuan.