Mingguan Malaysia, 02 Disember 2007 - Niezam Abdullah (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Masalah kemandulan bahasa ataupun bahasa Melayu yang semakin menjadi rojak berlaku apabila kesedaran masyarakat terhadap peri pentingnya bahasa kebangsaan itu semakin terhakis. mereka sering menganggap bahasa Inggeris adalah bahasa kelas satu dan seterusnyameminggirkan bahasa kebangsaan yang diguna pakai sejak dahulu kala.