Utusan Malaysia, 17 September 2007 - Salmah Zainal Abidin (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Nahasa memainkan peranan yang penting dalam masyarakat apatah lagi dalam masyarakat yang pelbagai bangsa, berbilang agama dan mengamalkan cara hidup yang berlainan.Dalam konteks negara kita, bahasa Malaysia telah membuktikan kemampuannyanya dalam menyatukan seluruh bangsa yang ada di negara ini sejak negara ini mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.