Berita Harian, 18 Disember 2007 - Sidek Baba Prof. Dr (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Tradiasi penterjemaah daripada karja Greek dan Yunani pada era Baitulhikmah memberi kesan besan terhadap penghasilan karya saintis Islam terhadap ilmu matematik, perubatan astrofizik dan falsafah. Walaupun is dikhritik oleh seseorang sarjana mengenai asas tasawwurnya, tetapi ia sudah melahirkankecintaan terhadap ilmu yang hebat.