Berita Harian, 29 Disember 2007 - Ibrahim Abdullah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Intelektual terkemuka perancis, Roger Garaudy berpendapat, andainya Barat memilih dan menerima Islam sebagai sistem atau pandangan hidup, maka Barat tidak akan melakukan penjajahan di dunia Islam.