Utusan Malaysia, 17 September 2007 - Khairusy Syakirin Has-Yun Hashim (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Mengapa kita dikatakan kurang membaca? adakah disebabkan pengaruh kajian membaca kebangsaan? Sejauh manakah kebenaran itu? bolehkan ia dibuktikan dengan kajian pemerhatian sendiri? apakah kajian itu mengambil kira faktor-faktor mengapa keadaan sebegitu berlaku? adakah kita perlu kan kajian penanda aras ke atas budaya membaca kita berbanding dengan negara-negara yang mempunyai tahap membaca yang tinggi ?