Berita Harian, 8 Januari 2008 - Hasliza Hassan (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2008)
Jika dilihat, Arkib Negara Malaysia menyimpan untuk negara, tetapi fungsinya lebih daripada menyimpan, memelihara dan menjadi rujukan kepada isu membabitkan negara saja- Sidek Jamil ( ketua pengarah Arkib Negara)