Kosmo, 28 March 2007 (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Para penyelidik dari Universiti Ritsumeikan, Jepun, menunjukkan sebuah model asli bagi robot perubatan mikro. Robot mikro sebesar satu sentimeter dalam diameter, dua sentimeter panjang dan hanya seberat lima gram itu boleh kekal dan bergerak dalam tubuh manusia untuk menyingkirkan atau merawat bahagian-bahagian yang dirosakkan oleh sesetengah jenis penyakit khasnya kanser.