Utusan Malaysia, 16 Mei 2007 - Azlinariah Abdullah (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Sebagai satu instrumen kekuasaan, bahasa memainkan peranan penting dalam pembentukan negara bangsa dan satu bangsa. Itu hakikat.Kalau kita bersetuju, bahasa adalah satu perantara untuk meluahkan makna,ungkapan, budaya dan identiti