Berita Harian, 18 Julai 2007 (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Jumlah penutur asli bahasa Melayu di rantau ini, iaitu rantau Malaysia-Indonesia-Brunei, tidak besar; dianggarkan jumlahnya kira-kira 16 hingga 18 juta orang sahaja. Tetapi jumlah orang yang mengetahui dan menggunakan atau boleh menggunakan bahasa ini dianggarkan melebihi 280 juta orang di seluruh dunia, kebanyakan di Indonesia. Di Indonesia jumlah penutur asli bahasa Melayu tidak sampai 10% daripada jumlah penduduknya yang berjumlah lebih 200 juta orang. Penutur asli bahasa Jawa jauh lebih besar daripada semua bahasa lain di negara itu.