Berita Harian, 18 Julai 2007 - Mashitah Taharin (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
"Tatkala kita menghitung detik 50 tahun kemerdekaan negara, DBP telah mencapai pelbagai pencapaian dan kejayaan, khususnya dalam melaksanakan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang berjaya melahirkan golongan teknokrat, birokrat, ahli perniagaan, budayawan, dan ilmuan. Disampiang itu, DBP memberikan sumbangan yang cukup besar dan penting dalam pembangunan modal insan negara, selepas merdeka.