Berita Harian, 29 Januari 2007 - Mohd Nasir Ahmad Datuk (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Satu daripada tanggungjawab besar umat Islam ialah memastikan makanan dimakan dalam keadaan sentiasa halal, baik dan berkhasat. Isu makanan halal memberi implikasi besar kepadaumat Islam keranan ia ada kaitan dengan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat .