Utusan Malaysia, 4 April 2007 - Nor Raihan Abu Bakar (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Pemindahan organ dan tisu mempunyai sejarah yang panjang. Di negara ini, pemindahan pertama berjaya dilakukan membabitkanpemindahan kornea pada awal 1960-an. Pemindahan ginjal pertama dilakukan pada 1975, manakala pemindahan hati 1995 dan jantung pula 1997.