Utusan Malaysia, 13 Mac 2007 - Lim, Markus (Utusan Melayu (M) Bhd, 2007)
Apa yang menjadikan Cheng Lock seorang pemimpin yang cukup disegani ialah kemampuan beliau untuk menjalin hubungan rapat dengan pemimpin-pemimpin Melayu pada ketika itu; Allahyarham Tunku Abdul Rahman dan Datuk Onn Jaafar