Berita Harian, 16 Februari 2007 - Gill, Sarjit Singh Dr (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2007)
Gagasn mengenai Islam Hadhari pertama kalinya dikemukakan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad badawi pada Perhimpunan Agong Umno ke-55 pada 23 September 2004. Ketika itu masyarakat Malaysia memberi reaksi berbeza mengenai kongsep sebenar dan agenda pembangunan masyarakat Islam Hadhari.